Sukukirjaprojekti

Tähän osioon tulemme viestittämään sukukirjan keräämiseen liittyviä asioita.

Alla olevista linkeistä saat esille kyselylomakkeita. Sukukirjan sukuluettelossa voidaan käyttää vain niiden henkilöiden nimeä ja syntymäaikaa, jotka antavat siihen kirjallisen suostumuksen, täytä siis lomake ja lähetä SukuJutut rekisterin pitäjälle tai puheenjohtajalle, tarkemmat tiedot SukuJutut kyselyn selitysosassa.

 

 

Lehdistötiedoite 10.9.2023

Ala-Vakkuri Hakamäen Suomen puoleisen suvun ensimmäinen sukukirja ”Pohjanmaalla ja yli Atlantin”julkaistaan 23.9 kello 14 Lauhansarvessa, Isojoella.
Kirja kertoo Robert (1851–1941) ja Albertina (1845–1915) Ala-Vakkurin, myöhemmin Hakamäki vaiheista ja heidän jälkeläisistään. Heillä oli kymmenen lasta, kuusi poikaa ja neljä tytärtä. Robert ja viisi poikaa matkustivat siirtolaisina työn merkeissä Amerikkaan. Matti, Vihtori ja Nestori jäivät USA:han ja perustivat
siellä perheen.
Vuonna 2001 perustettiin Ala-Vakkuri Hakamäen sukuseura. Sukukokous on pidetty Suomessa neljän vuoden välein, samoin USA:ssa vastaavasti. Puolin ja toisin on vierailtu toisen mantereen tapahtumassa (Reunion). Suvun jäseniä on kaikkiaan Suomessa ja ulkomailla yhteensä noin 2300. Pääosa asuu Karijoen, Honkajoen, Kauhajoen ja Isojoen alueella.
Kirjatyöryhmä perustettiin 2017. Kirjan koostamisessa on ollut suurena apuna Robertin ja Albertinan lastenlapsista ja heidän jälkeläisistänsä tehdyt haastattelut ja tallenteet. Kirjan taustatietoja on kerätty monista lähteistä: kirkon-, kaste- ja rippikirjoista, aikalaislehdistä, valtamerilaivojen matkustajaluetteloista, USA:n maahantulokirjosta.
Kirja kertoo elämästä Vakkurinkylässä Kauhajoella Robertin ja Albertinan aikana 1845–1951. Professori, Siirtolaisinstituutin johtaja Olavi Koivukangas piti vuoden 2005 sukujuhlassa esitelmän Siirtolaisuus Etelä-Pohjanmaalla. Puhe on omana lukuna kirjassa. FM Tellervo Lahti on kirjoittanut artikkelin Ala-Vakkuri
Hakamäen Maki -suvun siirtolaisista. Markku Kotomäki on kirjoittanut otsikolla Suvun vaiheita sodan aikana (1939–1944). Suvun ja jälkeläisten merkityksestä on useita artikkeleita. Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanaan Maija Haravan rahaston taloudellinen tuki teki FM Liisukka Oksan suorittamat haastattelut
mahdollisiksi.
Jokaisen kymmenen sukuhaaran vaiheista kerrotaan erikseen. Vaikka kirjoitukset painottuvat 20-luvulta 50- luvulle, ovat nuorimmat haastatellut syntyneet 80- ja 90-luvulla. Antti Oskari Mäki-Panulan, Matti Maen, Nestori Maen, Aleksandra Järvenpään, Juho Multisillan, Matilda Kotomäen, Adolfina Myllyluoman, Elina Neva-Juonen, Anselmi Hakamäen ja Victor Maen sukuhaarojen vaiheiden kuvaus ja haastattelujen pohjalta
tehdyt artikkelit käsittävät valtaosan 270 sivua kirjan 393 sivusta. Amerikkaan muuttaneet vaihtoivat Hakamäki-sukunimen nimeen Maki paremmin englannin kieleen taipuvana.
Kirjan lopussa on kolmen ensimmäisen sukupolven sukuluettelo.
Kirja antaa kiehtovan kuvauksen suvun vaiheista Etelä-Pohjanmaalla, USA:ssa ja Ruotsissa.

Lisätietoja
Matti Kotila (Robert – Albertina – Martti – Kaarle – Minna-puoliso)
Sukuseuran hallituksen puheenjohtaja 2021–2025
puhelin 040 5085139

 

Robertin klaffipiironki

 

https://www.uusi.alavakkuri.fi/index.php/download_file/view/174/201

 

Robertin tekemä klaffipiironki huutokaupattiin kesällä 9.7.2022 viidennessä sukujuhlassamme Karijoella. Robertin v.1873 tekemän klaffipiirongin lahjoitti sukuseuralle Maija Ala-Heikkilä. Kaffipiironki siirtyi mielenkiintoisen huutokauppa käynnin jälkeen hyvään kotiin.                                                         

   Huutokaupan tuotto käytetään lyhentämättömänä sukukirjan kuluihin.